ANDREASBROOD

'Het Andreasbrood'

Het adreasbrood is een ambachtelijk spelt brood, dat wij vers bereiden in onze bakkerij. 


Spelt is zeer gezond

Spelt, het oergraan uit de bronstijd, heeft eigenschappen waar de meeste voedingsmiddelen het alleen maar om kunnen benijden: Spelt is gezond, voor lichaam én geest, houdt fit, past in de gastronomische tendens.


De geschiedenis

Spelt is een minder bekend graangewas met een opvallend lange en slanke aar. Het is een oude soort graan die niet zo makkelijk kan worden verbouwd als tarwe. Uit het instituut voor prehistorische geschiedenis te Keulen wordt bericht dat het verbouwen van spelt reeds in de late steentijd, rond 2500 jaar voor Christus, een grote bloei kende. Honderd jaar geleden was de totale speltproductie in de wereld 9 keer zo groot als de tarweproductie.

 Het geheim van speltz' milde aroma en superieure prestaties kan worden toegeschreven aan de taaie buitenschil die de speltkern beschermt. In tegenstelling tot zachte tarwe welke zijn schil wanneer geoogst verliest, moet spelt graan worden vervoerd naar een speciaal verwerkingscentrum om het graan te reinigen en te ontdoen van zijn buitenste harde laag. Men gelooft dat de ondoordringbare buitenschil verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de delicate, in water oplosbare kern. Het beschermt de korrel ook tegen verontreinigende stoffen en de insecten en verbetert het behoud van de voedingswaarden in de kern en verbetert versheid.

 Het unieke van spelt wordt ook afgeleid uit zijn genetische constructie en voedingwaarde profiel. Spelt heeft een hoge wateroplosbaarheid, zodat de voedingsstoffen gemakkelijk worden geabsorbeerd door het lichaam. Spelt bevat speciale koolhydraten die een belangrijke factor zijn bij het stollen van het bloed en het immuunsysteem stimuleren. Het is ook een buitengewone bron van vezels en heeft groot gehalte aan B-complexe vitaminen. Het totale eiwitgehalte is van 10 tot 25% groter dan de algemeen voorkomende variëteiten van commerciële tarwe.

Wij zijn ervan overtuigd dat u ook de goede eigenschappen van spelt zult waarderen zodra u dit product heeft geprobeerd.