SPREEKBEURT

Om het een en ander te kunnen vertellen voor je spreekbeurt of werkstuk over de ambachtelijk banketbakker, volgen we Rogier bij zijn werkzaamheden en maken wat zijstapjes naar een stukje geschiedenis, kwaliteitseisen voor banket en grondstoffen, de opstelling in een banketbakkerij, de opleiding tot banketbakker, een banketbakkers ABC en tenslotte enige handige tips en adressen voor het  houden van je spreekbeurt of het maken van je werkstuk.

Succes!

Werkzaamheden van een banketbakker - een inleiding.

Als banketbakker moet je wel goed je bed uit kunnen komen. Het is niet zo dat de "Heerlijk & Heerlijk"- banketbakker in het holst van de nacht aan het werk gaat. Meestal wordt er om ongeveer 07.00 uur begonnen met het maken van allerlei lekkere gebakjes en taarten om ervoor te zorgen dat  de klanten bij de koffie kunnen genieten van heerlijk vers gebak.

Was het jaren geleden nog wel zo dat er heel vroeg begonnen werd, door allerlei moderne technieken is dit tegenwoordig niet meer zo nodig.

Nadat Rogier samen met zijn collega's er dus eerst voor gezorgd heeft dat de winkel weer gevuld is en de bestellingen voor die dag zo goed als klaar staan is het tijd voor koffie en overleg over hoe de productie die dag verder aangepakt en verdeeld gaat worden.

Meestal heeft een week een vaste verdeling van werkzaamheden. Doordat een banketbakker heel veel verschillende producten maakt en alles zo vers mogelijk wil aanbieden, zul hij nooit alle dagen hetzelfde maken. Zo maken Rogier en zijn collega's de ene dag met z'n allen de koekjes (zowel de zoete-, zoute- als amandelkoekjes worden gerold, gestoken en/of gespoten met de spuitzak en gebakken). De andere dag maken zij een heleboel saucijzenbroodjes, cakes, puddingen of appeltaarten en noem maar op.

Alhoewel een banketbakker nog heel veel van het oude ambacht in zich heeft, is het inmiddels toch ook een heel eigentijds vak geworden. Niet alleen de machines en uitrusting van de bakkerij zijn met de tijd meegegaan, ook aan de grondstoffen worden steeds hogere eisen gesteld. Rogier's chef voert zijn taken uit als een moderne manager, die zich via een heuse banketbakkers-opleiding heeft bekwaamd (in o.a. het maskeren van taarten, het toeren van korstdeeg en het draaien van ijs).

Naast het maken van allerlei lekkers zullen ook de voorraden op peil gehouden moeten worden, behoort het invullen van temperatuur-controlelijsten en het schoonmaken van de bakkerij tot de werkzaamheden van Rogier.

Deze pagina is veel te kort om het werk van Rogier en alle andere "Heerlijk & Heerlijk"- banketbakkers te omschrijven, maar blader eens door deze site en je zult zien dat het een heel leuk vak is om te leren en zeer zeker de moeite waard om nu alvast een spreekbeurt over te houden of werkstuk van te maken.

 

Banket door de eeuwen heen.

Door de tijd heen is er natuurlijk altijd gegeten. Het is bijzonder moeilijk om het exacte moment te bepalen waarop het banket ontstaan is.

Wel is het zeker dat al ver voor onze jaartelling er sprake was van een soort koeken. Door veranderingen in de verschillende culturen en bevolkingsgroepen door de tijd heen zijn er allerlei ontwikkelingen ontstaan. Iets meer bekend is er ongeveer vanaf het jaar 1.000. Doordat suiker zoetjesaan bekend werd, is het snel gegaan. Werd suiker eerst als specerij (buitenlandse kruiden) gezien en zelfs via de apotheek als geneesmiddel verkocht, door een ruimere beschikbaarheid werd er steeds royaler mee gewerkt.

Door de Middeleeuwen heen trad er een verfijning op. Als we kijken op oude schilderingen van bijvoorbeeld Breughel zien we hoever de ontwikkeling op dat moment was. Grote buffetten met allerlei varianten van pasteien, koeken en taarten. Tot het aan het eind van de 17e eeuw zover kwam dat er het "Koekenbeschuit- en Pasteibakkersgilde" werd opgericht. Dit moet de voorloper van "Heerlijk & Heerlijk" geweest zijn! Het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw kenmerken zich in het banket omdat ook hier langzaam maar zeker de industrialisatie vorm kreeg.

Tot op de dag van vandaag wordt er gezocht naar manieren om sneller te werken, meer nieuwe lekkere producten te maken met ingrediënten van over de hele wereld op een steeds schonere manier.

Voor een moderne, ambachtelijke banketbakker blijft het echter altijd een uitdaging om al deze ontwikkelingen te combineren met een ouderwets lekkere smaak tot eerlijke kwaliteitsproducten die de tand des tijds kunnen doorstaan.

 

Het hart van de banketbakkerij .... de bakkerij

Aangezien de banketbakker een ambachtsman is zou je hier van de werkplaats kunnen spreken. Toch is het een heel bijzondere werkplaats.
Omdat een banketbakker eten bereid is het belangrijk dat er heel netjes gewerkt wordt en dat alles goed schoon gemaakt kan worden. Ook moet er een grote goede koelkast en een vriezer aanwezig zijn. Verder mag natuurlijk de oven (waar wel 12 of meer bakplaten tegelijk in kunnen) en andere machines niet ontbreken.

Als je je bedenkt dat hier allerlei wetten en regeltjes voor zijn, die ook te maken hebben met hoeveel licht er binnenkomt en hoeveel tegeltjes er op de muur moeten, dan begrijp je wel dat je niet in een oude schuur achter het huis een bakkerij kunt beginnen.

Om ervoor te zorgen dat de banketbakkers zo efficiënt en prettig mogelijk kunnen werken is het belangrijk dat ze de bakkerij zo inrichten dat alles op de goede plaats staat. Zo hoeven ze niet door elkaar te lopen als het 's morgens heel druk is. Dit wordt de routing van de bakkerij genoemd.

 

Kwaliteitseisen en grondstoffen

Als goede banketbakker, die lid is van het "Gilde van de Betere Banketbakkers", wil je altijd graag de allerbeste zijn.
Dit betekent voor de kwaliteitseisen dat je de lekkerste gebakjes wilt maken die er het mooist uitzien en dat je hier de beste en meest verse grondstoffen voor gebruikt. Per product zijn er natuurlijk heel aparte eisen. Zo moet chocolade hard zijn en goed glimmen, kunnen de gevulde koeken het beste zacht zijn met een krokant randje en vooral met voldoende spijs (vulling). Van zoute koekjes verwachten we dat ze mooi gebladerd zijn, goed gaar en bros. Je merkt dat het best heel veel is, vandaar dat je ook niet zomaar banketbakker bent.

Zoals al enkele keren genoemd is wil een echte banketbakker alleen de allerbeste grondstoffen gebruiken. Nu wil je waarschijnlijk wel weten welke dat dan zijn of hoe je daar achter komt.
Wel, als leerlingbanketbakker leer je al snel wat goede grondstoffen zijn en later blijf je op de hoogte door te praten met collega's en vertegenwoordigers.

Bijvoorbeeld esprit  (Banketbakkers ABC )is helemaal natuurlijk en daarmee veel zuiverder van smaak dan allerlei essences, dit zijn smaakstoffen met kunstmatige aroma's. Marsepein moet precies de juiste hoeveelheid amandelen en suiker hebben en voor de bonbons, paaseieren en chocoladeletters gebruiken de echte banketbakkers couverture (Banketbakkers ABC).

Zoek via de homepage maar eens een Heerlijk & Heerlijk banketbakker bij jou in de buurt op en vraag hier wat stukjes echte marsepein als ondersteuning voor je spreekbeurt.

 

Opleiding tot banketbakker.

Vakmanschap is meesterschap.

Een bekende uitdrukking die zeker ook op het ambacht banketbakker van toepassing is. Maar voor je dit vakmanschap als meesterschap beheerst is er wel de nodige scholing nodig.
Nadat je tijdens een vooropleiding besloten  hebt om bakker of beter nog banketbakker te worden, kun je dit op verschillende manieren bereiken. Tijdens deze opleiding wordt er uiteraard veel aandacht aan de technieken van het banketbakken besteed, maar ook algemene zaken als maatschappelijke en culturele belevingen worden belicht. Als je de verschillende opleidingsniveau's doorloopt, kom je ook dingen als automatisering-  en managementtechnieken vanzelf tegen.

Uiteraard bepaal je zelf wat je uiteindelijk voor werk wilt gaan doen. Maar binnen de branche en opleidingen zijn er veel verschillende mogelijkheden. Mocht het je onverhoopt toch niet zo bevallen dan kun je vrij gemakkelijk overstappen naar bijv. broodbakker of hele andere beroepen die toch met het banketbakken te maken hebben.

Veel succes hoor!